يكي از قديميترين روشهاي نگهداري مواد غذايي، استفاده از فرآيند خشك كردن است. به كمك اين فرآيند، علاوه بر ممانعت از فساد مواد غذايي، وزن و حجم محصول نيز كاهش يافته و باعث سهولت در بستهبندي، حمل و نقل و انبارداري آن میگردد. در این مقاله ابتدا میوههای خشک و میوههای خشکانده را تعریف کرده و سپس تعاریف علمی هریک از خشکبار متعارف و پرمصرف را مطرح میکنیم.
توجه: در مطالب زیر، منظور از میوه رسیده میوهای است که قابلیت برش داشته باشد.
تعاریف و تفاوت خشک و خشکانیده
- ميوهها، مغزها و دانههاي خشك (Dry) محصولاتي هستند كه رطوبت بخش خوراكي آنها پس از رسيدن، بطور طبيعي كم باشد.
- ميوهها، مغزها و دانههاي خشكانيده (Dried)، محصولاتي هستند كه رطوبت بخش خوراكي آنها پس از رسيدن، بطور طبيعي زياد بوده و بخش زيادي از اين رطوبت با خشك كردن به روشهاي گوناگون از آن گرفته میشود.
تعاریف علمی هریک از خشکبار
- برگه زردآلو
از خشک کردن میوه رسیده و سالم درخت زردآلو با نام علمی Prunus armeniaca Linnaeus از خانواده Rosaceae که آن را در راستای شیار طبیعی خود به دو نیمه جدا نموده و هستهگیری کرده باشند، به دست میآید.
- برگه هلو
از خشک کردن میوه رسیده و سالم درخت هلو با نام علمی Prunus persica Linnaeus از خانواده Rosaceae که آن را در راستای شیار طبیعی خود به دو نیمه جدا نموده و هستهگیری کرده باشند، به دست میآید.
- برگه کیوی
از خشک کردن میوه رسیده و سالم ارقام مختلف درختچه کیوی با نام علمی Actinidia deliciosa var indorus H.jacq از خانواده Actinidiaceae به اشکال مختلف به دست میآید.
- سیب خشک
از خشك كردن ميوه رسيده و سالم درخت سيب با نام علمي Malus pumila P. Miller از خانواده
Rosaceae به اشكال مختلف نظير نيمه، ورقه، خلال، مكعب و … بدست میآید.
- گیلاس خشک
از خشك كردن ميوه رسيده و سالم درخت گيلاس با نام علمي Prunus avium linnaeus از خانواده
Rosacea بدست میآید.
- آلوی خشک
از خشك كردن ميوه رسيده و سالم درخت آلو با نام علمي Prunus domestica linnaeus از خانواده Rosaceae بدست میآيد.
- گلابی خشک
از خشك كردن ميوه رسيده و سالم درخت گلابي با نام علمي Pyrus communis linnaeus از خانواده Rosaceae به اشكال مختلف نظير نيمه، ورقه، خلال، مكعب و … بدست میآید.
- قیسی خشک
از خشك كردن ميوه رسيده و سالم نوعي درخت زردآلوي پيوندي با نام علمي Prunus armeniaca linnaeus از خانواده Rosaceae بدست میآید.
- انجیر خشک
از خشك كردن ميوه رسيده و سالم درخت انجير با نام علمي Ficus carica linnaeus از خانواده Moraceae بدست میآید.
- دانه خشک شده انار ( انار دانه )
از خشك كردن دانه هاي رسيده و سالم ارقام مختلف ميوه درخت انار با نام علمي Punica granatum linnaeus از خانواده Punicaceae به دست میآید.
- توت خشک
از خشك كردن ميوه رسيده و سالم درخت توت با نام علمي Morus alba linnaeus از خانواده Moraceae حاصل میشود.
- آلبالو خشک
از خشك كردن ميوه رسيده و سالم درخت آلبالو با نام علمي Cerasus vulgaris mill (كه به نام Prunus cerasus نيز شناخته مي شود) از خانواده Rosaceae تولید میشود.
- زرشک
ميوه خشك شده گياه Berberis vulgaris l. از خانواده Berberiaceae است.
- سنجد
ميوه رسيده گياهي با نام علمي Elaeagnus angustifolia l. از خانواده Elaeagnaceae كه به شكل درختچه يا درخت ديده ميشود.
- نخودچی
دانه گياه نخود با نام علمي Cicer arietinum l. از خانواده Leguminoceae كه از گرما دادن اوليه، نم زدن، گرما دادن دوباره و پوست گيري نخود ) در مورد نخودچي بدون پوست ( بدست میآید.
- نخودچی فرآیند شده
نخودچي است كه نمك و افزودني هاي مجاز با روشهاي درست و بهداشتي به آن افزوده شده باشد. رنگ آن معمولا تيره تر از رنگ نخودچي و متمايل به قهوه اي روشن است.
- عناب
ميوه درخت Zizyphus vulgaris lam از خانواده Rhamnaceae است.
- کشمش
ميوه رسيده و خشك شده ارقام مختلف انگور ) مو ( دانه دار و بي دانه از گونه Vitis vinifera از خانواده Vitaceae است كه بر حسب رقم انگور، روش و شرايط خشك كردن و مواد افزودني مجاز به نامهاي زير ناميده میشود:
- کشمش بیدانه تیزابی
ميوه رسيده ارقام مختلف انگور بيدانه ) بيدانه كشمشي و پيكاني ( كه با آغشتن به محلولهاي قليايي مجاز و در آفتاب خشك شده باشد. رنگ اين نوع كشمش از زرد روشن تا قهوهاي خرمايي متغير است.
- کشمش بیدانه آفتابی
ميوه رسيده ارقام مختلف انگور بیدانه ) بيدانه كشمشي و پيكاني ( كه با تابش مستقيم آفتاب خشك
شده باشد. رنگ اين نوع كشمش قهوهاي است.
- کشمش دانهدار تیزابی
ميوه رسيده ارقام مختلف انگور دانهدار كه با آغشتن به محلولهاي قليايي مجاز و در آفتاب خشك شده باشد. رنگ اين نوع كشمش از زرد روشن تا قهوهاي خرمايي متغير است.
- کشمش دانهدار آفتابی
ميوه رسيده ارقام مختلف انگور دانهدار كه با تابش مستقيم آفتاب خشك شده باشد. رنگ اين نوع كشمش قهوهای است.
- کشمش انگوری (کالیفرنی)
ميوه خشك شده ارقام مختلف انگور، معمولا ارقام بيدانه ) بیدانه كشمشي و پيكاني ( كه پس از آغشتن به محلولهاي قليايي مجاز با دود گوگرد ( SO2 ) تدخين و در سايه خشك شده باشد. رنگ اين نوع كشمش زرد كهربايي متمايل به سبز است.
- مویز
ميوه خشك شده ارقام مختلف دانهدار انگور، معمولا ارقام داراي ميوههاي درشت و مايل به سياه كه با تابش مستقيم آفتاب خشك شده باشد. رنگ اين نوع كشمش متمايل به سياه است.
- گردو
ميوه درخت گردو با نام علمي Juglans regia l. از خانواده Juglandaceae.
- مغز گردو
مغز ميوه درخت گردو كه پوست سخت خارجي آن گرفته شده باشد.
- مغز هسته زردآلو
مغز هسته ميوه درخت زردآلو با نام علمي Prunus armeniaca l. از خانواده Rosaceae.
- مغز هسته هلو
مغز هسته ميوه درخت هلو با نام علمي Prunus persica l. از خانواده Rosaceae.
- مغز بخورک
مغز ميوه درخت بادام كوهي با نام علمي Prunus scoparia از خانواده Rosaceae.
- بادام سنگی
ميوه درخت Prunus dulcis از خانواده Rosaceae كه پوست اول ) سبز رنگ ( آن گرفته شده باشد.
- مغز بادام
مغز بادام سنگي كه پوست اول ) سبز رنگ ( و دوم ) خشبي و سخت ( آن گرفته شده باشد.
- خلال مغز بادام
بريدههاي طولي مغز بادام سنگي كه علاوه بر پوست اول و دوم، پوست سوم آن نيز ) پوسته نازك روي سطح خارجي مغز بادام ( گرفته و لپه شده باشد و در امتداد طول به دو، سه يا چهار تكه تقسيم شده و دو سر آن داراي انحناي طبيعي باشد.
- بادام زمینی با پوست
ميوه گياه Arachis hypogaea l. از خانواده Leguminoceae كه پوست اول ) اسفنجي ( آن گرفته نشده باشد.
- مغز بادام زمینی با پوست
مغز بادامي كه پوست اول آن گرفته شده، ولي داراي پوست دوم ) پوسته نازك روي سطح خارجي مغز (باشد.
- مغز بادام زمینی بدون پوست
مغز بادامي كه پوست اول و دوم آن گرفته شده باشد.
- مغز بادام هندی
مغز ميوه رسيده درخت بادام هندي با نام علمي Anacardium occidentale l. از خانواده Anacardiaceae
كه پس از پوست گرفتن ميوه از آن بدست میآید.
- فندق
ميوه درخت فندق با نام علمي Corylus avellana l. از خانواده Corylaceae كه فقط پوشش برگي آن گرفته شده باشد.
- مغز فندق
مغز ميوه درخت فندق با نام علمي Corylus avellana l. از خانواده Corylaceae كه پوست اول و دوم و در مواردي پوست سوم آن نيز گرفته شده باشد.
- دانه آفتابگردن آجیلی
دانه گياهي با نام علمي Helianthus Annusl از خانواده Compositeae.
منبع: سازمان غذا و دارو معاونت غذا